Als Eddy de Kok eind 1995 beslist een drastische carrièreswitch te maken start het verhaal van Wijnhandel De Kok. Na jarenlange omzwervingen in het zuiden van Frankrijk en talloze bezoeken aan wijnhuizen in de regio start hij met een kleine importhandel gespecialiseerd in Zuid-Franse wijnen op de Tramweglei aan het station van Lier. Dat dit toen geen evidente keuze was is een understatement. Wijn was weliswaar volop bezig om zijn elitaire juk af te werpen, maar wijnen uit de regio waar hij op zou focussen, werden door de zogenaamde kenners toch een beetje meewarig bekeken. Een kwarteeuw later kunnen we zijn beslissing om zich vast te bijten in dit concept gerust als visionair beschouwen. Nee, deze wijnen werden toen absoluut niet bij de “grote” wijnen gerekend, en een draagvlak en publiek was quasi onbestaande, maar de focus op wijnen die fruitgedreven, stevig, gestructureerd en een uitmuntende prijs/kwaliteitverhouding hadden, in combinatie met een ongebreidelde passie en geloof in deze mooie, dynamische regio zorgde vanaf dag één voor een schare aanhangers. We kunnen gerust stellen dat de Languedoc-Roussillon regio van eind de jaren negentig in onze contreien de weg heeft geëffend voor wat we vandaag onder de “Nieuwe Wereld” verstaan. We mogen uiteraard Eddy zijn uitzonderlijke proefcapaciteiten niet vergeten te vermelden. Hij selecteerde met veel zin voor detail de interessante producenten en cuvées en kon naast een groeiend aantal wijnliefhebbers snel enkele vooraanstaande restaurants en sommeliers overtuigen.

In 2002 maakt Steven Kempenaers, net zoals Eddy Maître Sommelier, zijn opwachting in de zaak. Hij wordt medevennoot en samen zetten ze hun schouders onder de wijnhandel en bouwen de zorgvuldig gelegde fundering verder uit. Als in 2004 Dennis Dierickx zich hierbij aansluit is het team compleet en kan de verdere ontwikkeling ook organisatorisch naar een hogere versnelling schakelen, en wordt het gamma stelselmatig uitgebreid. Met als exponent uiteraard het “nieuwe” Zuid-Afrika, dat zeker in de begindagen dat we begonnen met import uit de Kaap wel een kopie leek van de streek rond Montpellier begin de jaren negentig, en ondertussen is uitgegroeid tot een van de steunpilaren van Wijnhandel de Kok.

Met de verhuis naar de piramide in oktober 2010 breekt er een nieuw tijdperk aan. De vertrouwde winkel aan de Tramweglei wordt gekopieerd naar een meer hedendaagse versie met uiteraard meer visibiliteit en comfort, maar met dezelfde passie en filosofie. De nieuwe en grotere accommodatie met ruime parkeergelegenheid en achterliggend magazijn zorgt niet enkel voor een optimalisatie van de dagelijkse winkelbeleving, maar verschaft ook de mogelijkheid om de 2-jaarlijkse degustaties in-house te organiseren. Met een 2e grondige renovatie in 2016 met het overbrengen van kantoren en degustatieruimte naar de opslagplaats en het moderniseren en vergroten van de winkelruimte werd de (voorlopig) laatste steen gelegd in de infrastructurele uitbouw van de wijnhandel.

GODB4258 kopie

Als we een voorlopige balans opmaken van het parcours dat is afgelegd van half de jaren negentig tot nu, durven we (toch wel een beetje) trots stellen dat de filosofie, beleving en passie voor wijn nog steeds intact is gebleven. Administratief en organisatorisch hebben we me mee moeten evolueren naar de hedendaagse situatie, maar de focus zal altijd blijven liggen op identiek dezelfde filosofie die we hadden in de begindagen. Voor de wijnliefhebber lekkere wijnen selecteren met een excellente prijs/kwaliteitverhouding die ongebreideld drinkplezier verschaffen.

De volgende stap

Het duurde niet lang voor hij zijn klanten ook gepassioneerd kreeg. In 2002 ging hij op zoek naar een zakenpartner, vooral omdat hij zelf meer tijd in Zuid-Frankrijk wilde doorbrengen. Het kwam tot een akkoord met Steven Kempenaers, de toenmalige sommelier van het Antwerpse restaurant Bizie Lizie die ook wijnen bij De Kok afnam. Eddy De Kok zelf vertoeft nu de helft van de tijd in Zuid-Frankrijk, op dit moment is het dus vooral Steven die de zaak in handen heeft. Het is Steven die onder andere verantwoordelijk is voor de opname van andere wijnlanden in het gamma.

GODB4258 kopie

Het assortiment

Het grootste deel van het assortiment van De Kok komt uit de drie grootste wijn producerende landen ter wereld: Frankrijk, Spanje en Italië. Ook Zuid-Afrika werd aan de lijst toegevoegd, aangezien Steven Kempenaers een bijzondere band met het land ontwikkelde. Verder kan je er een uitgelezen selectie wijnen vinden van domeinen in Oostenrijk, Nieuw-Zeeland, Californië, Argentinië en Chili. Zo is Wijnhandel De Kok uitgegroeid tot een van de succesvolste invoerzaken van ons land. De laatste vijftien jaar is de omzet maar liefst zes keer groter geworden.