Toont alle 9 resultaten

Toon filters

Fattoria la Fiorita Brunello di Montalcino 2016 “NO”

Als Roberto Cipresso samen met 2 vrienden La Fiorita opstart in 1992, zijn de verwachtingen zeer hoog gespannen. De jonge wijnmaker had al stages achter de rug bij Case Basse, Poggio Antico en Ciacci Piccolomini d’Aragona en zijn eerste jaargang 1993 wordt integraal aangekocht door het legendarische 3*restaurant Enoteca Pinchiorri in Firenze.
Met de aanplant begin de jaren 90 van de zuid-oostelijk gelegen Poggio al Sole en de oostelijk georiënteerde Pian Bossolino wijngaarden, wordt de productie opgetrokken tot 25.000 flessen.
Met de komst van Natalie Oliveros – een gevierde Amerikaanse filmster in het frivolere genre – in 2011, komt er een evidente financiële injectie die er voor zorgt dat La Fiorita gestaag maar zeker naar de top van deze mythische appellatie klimt.

La Monacesca Syrah 2015

De meest gekende wijn van het prachtig groene Marche landschap, is ongetwijfeld de Verdicchio. Vaak worden deze wijnen als zeer eenvoudig of zelfs oninteressant beschouwd, maar de wijnen van Aldo Cifola kunnen we gerust als een buitenbeentje bestempelen. Opbrengsten die in vergelijking met de meeste andere wijnen ridicuul laag zijn, drastische groene oogst in de lente, zeer laat plukken en een uniek microklimaat in combinatie met de haast maniakale precisie van de wijnmaker, maken de wijnen van La Monacesca absolute top van deze appellatie.

Lavinyeta Sols

In Emporda, een stuk Catalonië dat sinds de jaren ’70 enkel en alleen bekend was voor het zon, zee en strand toerisme, heeft de gastronomie en wijnbouw de laatste 15 jaren de ganse streek op sleeptouw genomen. Oude, verlaten en slecht – of niet – onderhouden wijngaarden werden in ere hersteld en jonge wijnbouwers traden in de voetsporen van hun grootvaders, of stampten zelf een domein uit de grond. Josep Serra is de exponent van deze nieuwe generatie, en heeft op amper 10 jaar tijd een gamma uitgebouwd dat we niet enkel terugvinden op de wijnkaart van absolute wereldtoppers zoals El Celler de Can Rocca, maar ook en vooral op de tafel en in het glas van de echte wijnliefhebber.

Pelissero Barbaresco DOCG Vanotu 2016

Treiso – het kloppend hart van de Barbaresco regio- is de heimat van de familie Pelissero, met Giorgio als de huidige roerganger en de man die ervoor gezorgd heeft dat het domein in vette letters staat vermeld tussen alle belangrijke Nebbiolo producenten. Toen grootvader Luigi in 1960 de eerste wijnen bottelde van hun, nog steeds, meest prestigieuze wijngaard Vanotu, had hij waarschijnlijk nooit durven dromen dat het domein vandaag zo’n prominente plaats zou innemen in deze prestigieuze regio. Dankzij een zorgvuldig uitgekiende uitbreidingsstrategie, telt het domein vandaag 38 ha, goed voor een volume van 250.000 flessen, waarbij elke fles telkens zijn uiterste best doet om de beste ambassadeur te zijn van dit Piëmontese topdomein.

Weingut Immich-Batterieberg Riesling Zollturm 2015

Ondanks het feit dat de familie Immich niet meer de eigenaar is van dit domein dat tot een der oudste van de Moezel vallei mag gerekend worden, heeft ze wel ferm haar stempel gedrukt op de geschiedenis ervan. Ze zouden het wijngoed in hun bezit hebben van 1425 tot 1989, maar het was vooral Carl August Immich (CAI), die voor de belangrijkste omwenteling zorgde. Hij had meer wijngaarden nodig en vlakte met batterijen dynamietstaven (Batterieberg) de steile kliffen af, zodat ze konden beplant worden en omgevormd tot wijngaarden. Nadat Georg Immich het familiedomein verkocht brak de nieuwe eigenaar compleet met de zorgvuldig opgebouwde huisstijl en ging – om het beleefd uit te drukken – minder spannende wijnen produceren, met een faillissement tot gevolg in 2007.
En dan wordt het terug interessant. Gernot Kollman, die onder andere 4 jaar had gewerkt bij Van Volxem, kent het immense potentieel van de oude wijngaarden en vindt 2 investeerders die het domein terug mee in ere willen herstellen, en die mee gaan in zijn verhaal van beendroge, elegante, energieke en loepzuivere rieslings produceren met een immens bewaarpotentieel, zoals de familie Immich meer dan 500 jaar heeft gedaan.
De eerste jaargang 2009 is als het ware met een kanonkogel vol in de roos geploft. Wereldwijd spraken wijncritici over het meest indrukwekkende debuut ooit. De wijnmakers capaciteiten van Gernot werden al jaren erkend door vriend en vijand, maar dat hij bij wijze van spreken vanuit het niets ging meespelen met de allerbesten had niemand verwacht.
Ondertussen zijn de wijnen van Immich-Batterieberg een vaste waarde geworden in het huidige wijnlandschap die de lange wijngeschiedenis van dit domein terug het elan geeft waar ze al die jaren keihard voor gewerkt hebben op de steile wijngaarden rond Enkirch en die ze ruimschoots verdienen. Met dank aan een getalenteerde wijnmaker en visionair.